Flere bilder av Sølvkattebusk
Sølvkattebusk

Sølvkattebusk (Minikiwi)- Actinidia polygama

Navn Sølvkattebusk - minikiwi
Latinsk navn Actinidia polygama
Familie Actinidiaceae (Kattebuskfamilien)
Herdighetssone
Frøbehandling KS4
Spiselig
Medisinsk
Kjente farer Ingen kjente
Bladfellende/Eviggrønn Bladfellende klatrebusk
Ytelsesevne 3
Jorddekkende egenskap x
Jordsmonn
Skygge/sol preferanse
Skygge/ Sol toleranse
Fruktbarhet H+H
Frø - 5 stk
Utsolgt

Tegnforklaring til tabellen finner du ved å klikke på tegnet.

En klatrende busk. Trives godt mot en vegg. Har gode spiselige søte frukter med en diameter på ca 30 mm. Fruktene er svært gode helt rå og har et c-vitamininnhold som er 5 ganger høyere enn solbær. Fruktene modnes fra september til november. Beskytt mot katter som elsker å spise planten. Den har mange av de samme egenskapene som grønnkattebusk slik at den kan dyrkes og kultiveres på samme måte som beskrevet for den.

Formering av sølvkattebusk

          : Lett
     : Noe vanskelig
  : Svært vanskelig

Frø: Frøene spirer etter ca 2 mnd hvis de er helt ferske. Stratifiserte frø trenger ofte lenger tid på å spire. Både hun- og hanplanter trengs for å produsere frø og frukter. De aller fleste frø blir til hanplanter. Dyrkes i delvis skygge i drivhus første vinter. Kan plantes ut når de er over 30 cm. Frøplanter vokser raskt og blomstrer og setter frukt allerede etter 2-3 år.

Stiklinger: Semimodne stiklinger tidlig på sommeren.
                       Hardvedstiklinger. Sent på høsten, tidlig vinter.

Avleggere: Enkle avleggere hvis bare en eller to planter trengs..

Poding: Pisk og tunge. Sorter kan podes på frøplanter.

Sølvkattebusk sorter

418-77: Delvis selvfertil.
Pavel: Hanplante. Benyttes til å pollinere 'Veras Pride'.
Veras Pride: Hunplante. Store avlinger med søte frukter av god kvalitet (Russisk).

Beskjæring av sølvkattebusk

Beskjæres seint på vinteren eller tidlig på våren før den kommer i vekst. Kort ned kraftige eller malplasserte skudd på sommeren. Som fruktavlende busk er sølvkattebusk fin å trene på lavere greiner i en skog der den allerede har vindbeskyttelse. Den er svært nyttig å samplante med lind som styves regelmessig. Der konkurrerer den ikke med andre fruktavlinger og får en perfekt plukkhøyde. Planten må uansett trenes oppover i ung alder, og alle sideskudd må knipes eller benyttes som stiklinger til nye planter, slik at hovedveksten konsentreres om en grein. Dette for å gjøre den utplantningsklar så snart som mulig. De fleste fruktene bæres på 2 til 3 års gammel vekst, og bør beskjæres seint på vinteren eller tidlig på våren før den kommer i vekst. Man beskjærer da greiner som har bært frukter i 2 år allerede, evt skadede greiner og rotskudd. Eldre hovedstammer bør beskjæres helt ned til basen innimellom. Tåler beskjæring svært godt. Skal den benyttes som prydbusk beskjæres den helt annerledes.