Szechuan pepper - Zanthoxylum schinifolium

Navn Szechuan pepper
Latinsk navn Zanthoxylum schinifolium
Familie Rutefamilien
Herdighetssone
Frøbehandling KS13
Spiselig
Medisinsk
Kjente farer Ingen kjente
Bladfellende/Eviggrønn Bladfellende busk
Ytelsesevne 4
Jorddekkende egenskap -
Jordsmonn
Skygge/sol preferanse
Skygge/ Sol toleranse
Fruktbarhet H + H
Szechuan pepper (barrot) (Prisgr. F)

Tegnforklaring til tabellen finner du ved å klikke på tegnet.

Veldig aromatisk busk fra Kina og Japan som blir opptil 2 meter høy. Bladene kan brukes som smakstilsetning, men hovedbruken kommer fra de pepperkornaktige sorte frøene som har sterke antioksiderende egenskaper. En busk på 10 år gir en avling på ca 1 kg i året. De kan lufttørkes eller soltørkes i noen dager, puttes i en pepperkvern og brukes som peppererstatning. Mister mye av aromaen i løpet av 2-3 år ved lagring i romtemperatur. Det er skallet til frøet som har den karakteristiske smaken, men frøet som er mer smakløst benyttes ofte også. Benyttes ofte sammen med anis eller fennikkelfrø og ingefær i østen for å tilbrede fisk, and og kylling. Lett å dyrke og svært produktiv. Vokser i de fleste jordsmonn. Nærtstående slektninger med samme anvendelsesområder og herdighet inkluderer: 'Zanthoxylum armatum', 'Zanthoxylum piperitum' og 'Zanthoxylum simulans'. Greinskuddene dør noen ganger i løpet av vinteren og bør beskjæres tidlig på våren. Ellers unødvendig med beskjæring. Siden szechuan pepper er i sitrusfamilien har den potensiale til å bære planteskadegjøreren citrus canker (Xanthomonas axonopodis), slik at importerte pepper ofte er varmet til over 70°c - med dertil hørende smakstap. Ellers er ikke szechuan pepper utsatt for sykdommer eller skadedyr (Unge busker av 'Zanthoxylum piperitum' er utsatt for snegleangrep).

Formering av szechuan pepper

          : Lett
     : Noe vanskelig
  : Svært vanskelig

Frø:

Deling: Deling av rotskudd tidlig på våren.

Stiklinger: Rotstiklinger som for pawpaw. Semimodne stiklinger i juli og august.