Flere bilder av Sølvlind
Sølvlind

Sølvlind - Tilia tomentosa

Navn Sølvlind
Latinsk navn Tilia tomentosa
Familie Lindefamilien
Herdighetssone
Frøbehandling VS26+ KS26
Spiselig
Medisinsk
Kjente farer Blomstene er giftige for humler og kan forårsake humledød
Bladfellende/Eviggrønn Bladfellende tre
Ytelsesevne 4
Jorddekkende egenskap -
Jordsmonn
Skygge/sol preferanse
Skygge/ Sol toleranse
Fruktbarhet SF
Frø - 5 stk
Sølvlind (30-50 cm barrot) UTSOLGT

Tegnforklaring til tabellen finner du ved å klikke på tegnet.

Tre fra Sørøst-Europa som blir opptil 25 meter høyt (5 meter på 10 år) og 20 meter vidt. Unge blader er spiselige rå eller kokt. Treet danner nye skudd og blader gjennom hele vekssesongen slik at blader kan høstes gjennom hele sesongen. Blader som vokser i skygge er mer møre. Bladene har også et høyt mineralinnhold som fungerer svært gjødslende og syrereduserende på jorda ved bladavfall. Bladene er også en matkilde for en rekke arter sommerfugllarver. Siden det er ønskelig å benytte sølvlind som en bladavling er det ikke ønskelig å la det vokse til sin fulle størrelse, og sølvlind kan fint beskjæres regelmessig etter 6-8 års vekst. Den bør ikke beskjæres oftere enn hvert fjerde år. Beskjæres på vinteren. Treverket kan benyttes til ved eller til å dyrke sopp på. Treet kan også styves på 5-10 års basis og er derfor svært nyttig å samplante med fruktbærende klatrere som har en tendens til å klatre for høyt (Eksempelvis kattebusker), som kan styves med samme regelmessighet. OBS!! Sølvlind bør styves og kontrolleres, siden dens blomster sammen med blant annet parklind forårsaker mye humledød. Skal du dyrke lind med blomsteravlinger så bør du satse på småbladet lind eller storbladet lind som er ufarlig for humler. Blomstene kan brukes til å lage te. God bieplante, men blomstene har en narkotisk effekt på dem og sølvlind er som sagt spesielt uheldig for humler. Treverket brukes til møbler og annet trevirke.

Formering av sølvlind

          : Lett
     : Noe vanskelig
  : Svært vanskelig

Frø: Kan bruke hele 8 år på å spire hvis det har blitt lagret for lenge. Ferske frø spirer ofte andre sesong etter stratifisering.

Deling: Kan i noen tilfeller produsere rotskudd. Rotskudd kan deles med så mye rot som mulig i dvaleperioden.

Avleggere: Enkle avleggere på våren ved bladutspring. Tar 1-3 år.

Beskjæring av sølvlind

Siden sølvlind benyttes som en bladavling er det ikke ønskelig å la det vokse til sin fulle størrelse, og lind kan fint beskjæres regelmessig etter 6-8 års vekst. Den bør ikke beskjæres oftere enn hvert fjerde år. Beskjæres på vinteren. Treverket kan benyttes til ved eller til å dyrke sopp på. Treet kan også styves på 5-10 års basis og er derfor svært nyttig å samplante med fruktbærende klatrere som har en tendens til å klatre for høyt (Eksempelvis kattebusker), som kan styves med samme regelmessighet.