Flere bilder av Pære
Pære

Pære - Pyrus communis

Navn Pære
Latinsk navn Pyrus communis
Familie Rosefamilien
Herdighetssone
Frøbehandling KS16
Spiselig
Medisinsk
Kjente farer Ingen kjente
Bladfellende/Eviggrønn Bladfellende tre
Ytelsesevne 3
Jorddekkende egenskap -
Jordsmonn
Skygge/sol preferanse
Skygge/ Sol toleranse
Fruktbarhet SF-SS
Herrepære - Pyrus communis gr.stamme
Leveres høst 2017
Antall
Keiserinne - Pyrus communis gr.stamme
Leveres høst 2017
Antall
Klara Fris - Pyrus communis gr.stamme
Leveres høst 2017
Antall

Tegnforklaring til tabellen finner du ved å klikke på tegnet.

Vanlig pære eller villpære er et bladfellende tre som blir opptil 13 meter høyt. Forelder til den kultiverte pæren som selges i butikken. Bærer spiselige frukter på høsten. Tolerer forurensing. Er svært solkrevende. Frø fra villpære er lite egnet som kilde til fruktavlinger, men er egnet som grunnstamme for sorter som skal vokse på store trær, evt. for å dyrke treet i næringsfattig jord. Av praktiske grunner vil jeg anbefale grunnstammer som gir langt mindre trær.

Grunnstammer:
Det finnes flere grunnstammer som er egnet for pæredyrkning.
- Pære (Pyrus communis) blir ca 8-20 meter høy og 8 meter vid. Vokser bra i næringsfattig jord. Årlig avling: 35-100 kg.
- Pyrodwarf blir ca. 4-6 meter høy og vid.
- Kvede A. 3-5 meter høy og vid. Årlig avling: 15-45 kg.
- Kvede Adams. Samme størrelse som Kvede A, men mer produktiv.
- Kvede C blir ca 2.5-4 meter høy og 4 meter vid. Foretrekker næringsrik jord. Årlig avling: 15-45 kg.

Sorter: Alle kultivarer er avhengig av solrike plasser. De fleste sorter er ikke selvfertile slik at minst 2 sorter som blomstrer rundt samme tid er nødvendig. Det er derfor vanlig å dele pærer inn i blomstergrupper for å gjøre dette lett og oversiktelig. Pæretrær bør beskjæres hvert år. Pærer er sårbare for en rekke sykdommer slik at sorter med motstandsdyktighet mot sykdom er viktig. Pærer er også avhengig av ganske store mengder (ikke i like stor grad som epler og plommer) næring slik at de bør samplantes med nitrogenbindere og kaliumrike planter som valurt.

Det finnes mange sorter slik at det kan være nyttig å eliminerer ut fra hva man egentlig trenger:
- Når ønsker du å høste inn
- Kompatible blomstringstider
- Motstandsdyktighet mot sykdommer
- Lokale sorter som er velegnet der du bor

Konservering av pære

Pærer, syltet (pickles)

Formering av pære

          : Lett
     : Noe vanskelig
  : Svært vanskelig

Frø: 6 uker før stratifisering er over så tilsettes nok vann til å dekke frøene i posen de statifiseres i. Etter 48 timer fjernes overflødig vann. Spirer etter 5-30 dager. Frø fra pære er kun egnet som rotstokk for kultivarer. Frø kan lagres i 3 år i kjøleskap.

Poding: Flisspiring. God grunnstamme for mange kultivarer.
              Pisk og tunge. God grunnstamme for mange kultivarer.

Pære sorter

Herrepære: Store avlinger med mindre frukter som er innhøstingsklare i oktober. God og søt smak.(Belgia)
Keiserinne: Svært gammel sort med ukjent opphav. Middels store avlinger med middels store frukter. Safig kjøtt med søt-syrlig smak. Frukten har svært god kvalitet. Innhøstingsklar mot slutten av august eller begynnelsen av september. Utsatt for skurv.
Klara Fris (Clara Frijs): Store avlinger med mellomstore frukter som er innhøstingsklare i september. Skallet er tynt, kjøttet fast og saftig. En velsmakende, søt pære. Desverre er den i de senere år begynt å bli angrepet av skurv.(Danmark)