Kirsebær - Prunus cerasus

Navn Kirsebær ('Surkirsebær')
Samisk navn Kirsamuorji, čirsa
Latinsk navn Prunus cerasus
Familie Rosefamilien, steinfruktunderfamilien
Herdighetssone
Frøbehandling X
Spiselig
Medisinsk
Kjente farer Tilhører en planteslekt hvor de fleste plantene produserer blåsyre (i bladverk og frø) og er lett gjenkjennelig ved bitter smak. I små mengder forbedrer blåsyre fordøyelsen, i store mengder er den dødelig. Kokepunkt for blåsyre er 25 grader celsius
Bladfellende/Eviggrønn Bladfellende tre
Ytelsesevne 3
Jorddekkende egenskap -
Jordsmonn
Skygge/sol preferanse
Skygge/ Sol toleranse
Fruktbarhet SF

Tegnforklaring til tabellen finner du ved å klikke på tegnet.

Tre som blir opptil 6 meter høyt. Bærer røde frukter på 18 mm som er spiselige rå. NB! Frøet bør ikke spises hvis det smaker bittert, se tabell. Har samme utfordring hva fugler angår som morell, som kan løses med samme type grunnstamme. Kirsebær kan også plukke i begynnelsen av modningsfasen før fuglene blir altfor interessert. Tåler mer skygge enn moreller og er mindre utsatt for seinfrostskader. Beskjær syke og døende greiner for å unngå sykdom.

Konservering av kirsebær

Kirsebær, syltet (pickles)
Kirsebær, tørket

Formering av kirsebær

          : Lett
     : Noe vanskelig
  : Svært vanskelig

Poding:Pisk og tunge eller flisspiring. Gisela (2 meter) er egnet grunnstamme som gir en årlig avling på 3-8 kg pr tre/busk. Trenger fruktbar jord. På en grunnstamme av Colt blir treet 3-5 meter høyt og gir en årlig avling på 13-18 kg.

Kirsebær sorter

Morello: Store mørke frukter egnet for syltetøy og saft.