Flere bilder av Einer
Einer

Einer - Juniperus communis

Navn Einer
Samisk navn Gaskkas, Gaskkasgávval, Reatká, Reatkágávval
Latinsk navn Juniperus communis
Familie Sypressfamilien
Herdighetssone
Frøbehandling VS13 + KS13
Spiselig
Medisinsk
Kjente farer Store mengder bær kan være belastende på leveren. Gravide bør ikke benytte einer
Bladfellende/Eviggrønn Eviggrønn busk
Ytelsesevne 2
Jorddekkende egenskap -
Jordsmonn
Skygge/sol preferanse
Skygge/ Sol toleranse
Fruktbarhet H+H

Tegnforklaring til tabellen finner du ved å klikke på tegnet.

Eviggrønn busk som varierer sterkt i størrelse - fra 1 til 20 meter i høyde. Vokser svært sakte. Spiselige bær som bruker 2-3 år på å modnes, og modnes gjerne på vinteren. Plukkes når de mørkner. Kan tørkes og lagres i lang tid. Brukes som krydder til alkohol og kjøtt. Einernåler kan også tørkes og males til et svært godt krydder. Nye einerskudd gjør seg også godt i te. Mye brukt til røyking av fisk og kjøtt. Fin som hekk. Tåler mye tørke. Verdens kanskje mest utbredte nålebusk som går til over 1700 meter i Jotunheimen. Finnes over hele landet.

Urtekildens Planteleksikon om Einer

Konservering av einer

Einer treak

Formering av einer

          : Lett
     : Noe vanskelig
  : Svært vanskelig

Frø: Kan såes når som helst på året. Bruker 2-5 år på å spire. Må stå kaldt på vinteren og varmt på sommeren. Spiretiden kan kortes ned mye ved å imitrere sommer og vinter med 2 måneders mellomrom. Sørg for at frøkomposten er fuktig. Frøplanter vokser svært sakte. Frø kan lagres i mange år i kjøleskap.

Avleggere: Enkle avleggere i september og oktober. Bruker 12 måneder på å danne røtter.

Stiklinger: Velg sterke unge skudd som fremdeles er lysegrønne. Behandles som semimoden stikling for nåletrær. Stiklinger taes på seinsommeren, høsten eller seint på vinteren. Danner røtter følgende sommer. Vinterstiklinger trenger høy luftfuktighet og bunnhete på 20°c. Hælstiklinger av hardvedvekst på 5-10 cm i september og oktober.Kan plantes ut følgende høst.