Svartvalnøtt - Juglans nigra

Navn Svartvalnøtt
Latinsk navn Juglans nigra
Familie Valnøttfamilien
Herdighetssone
Frøbehandling KS13
Spiselig
Medisinsk
Kjente farer Ingen kjente
Bladfellende/Eviggrønn Bladfellende tre
Ytelsesevne 2
Jorddekkende egenskap -
Jordsmonn
Skygge/sol preferanse
Skygge/ Sol toleranse
Fruktbarhet SS
Frø Utsolgt

Tegnforklaring til tabellen finner du ved å klikke på tegnet.

Tre som blir opptil 20 meter høyt og 20 meter vidt. Hurtigvoksende. Noen sorter kan danne nøtter etter 4-5 år. Fra frø tar det 6-8 år før svartvalnøtt danner nøtter. Frø fra sorter har potensiale til å bli like bra som modertreet siden svartvalnøtt er lite kultivert. Avlingene er ikke like store som hos valnøtt. Kan høstes når de faller på bakken. Tørkede nøtter kan lagres i ett år. Trenger relativt god og lang sommer for at nøttene skal modnes tilstrekkelig her i nord. Valnøtt trær utskiller et kjemikalie både via røtter og blader som virker veksthemmende på svært mange planter - spesielt på epletrær og medlemmer av bønne- og tomatfamilien. Valnøtter trenger ekstremt mye næring for å gi avlinger, slik at nitrogenbindende og mineraloppsamlende vekster er viktige å samplante med valnøtt trær. Svartvalnøtt må plantes ut i ung alder siden den har pålerøtter som tåler rotforstyrrelser dårlig. Svartvalnøtt trær kan ikke stå alt for vindutsatt.

Formering av svartvalnøtt

          : Lett
     : Noe vanskelig
  : Svært vanskelig

Frø: Spirer i mørket. Kan lagres i kjøleskap i lukket plastikkpose i ca 1 år. Trenger litt fukt for å ikke tørke ut. Ferske frø ligger ikke i dvale. Beskytt mot gnagere og fugler. Beskytt frøplanter mot kulde første 2 vintre.

Poding:Pisk og tunge. 2-3 år gamle frøplanter benyttes som grunnstamme for kultivarer. Holdes i dvale inntil 7-10 dager før poding. Benytt en podekvist som er litt tynnere enn grunnstammen, for å lykkes bedre med sammenfallet mellom kambiumlagene.

Svartvalnøtt sorter

Bicentennial: Store nøtter. Lett å fjerne skall. Hardfør.
Emma K: Store nøtter med tynt skall. Store avlinger.
Thomas: Store nøtter med tynt skall. God smak.
Weschke: Store årlige avlinger.

Beskjæring av svartvalnøtt

Utvikler narturlig en sentral leder som gir den en pyramidisk form når det er ungt. Får en stor krone i voksen alder med nedre greiner som nær sveiper bakken. Beskjæres fra midtsommer til tidlig vinter. Aldri på seinvinteren eller våren fordi den blør mye. Trenes som en standard sentral leder i ung alder. Det er viktig at sideskudd fra hovedstammen fjernes i ung alder for å unngå hulrom og andre stammedeformasjoner. Etablerte trær beskjæres minimalt.