Viktig melding!
Vi utfører for tiden omfattende vedlikehold som forberedelse til den nye nettstedet. I løpet av denne perioden kan du støte på følgende problemer:
- Bilder vises ikke
- Koblinger som er ødelagte eller fører til manglende sider
- Innhold som ikke vises riktig
- Utdatert eller feilaktig informasjon
- Funksjonelle elementer (som skjemaer eller knapper) fungerer ikke
- Feil eller uventet oppførsel
- Navigasjonsproblemer eller ødelagte menyer
Hvis du opplever noen av disse eller andre problemer, kan du gi oss beskjed ved å sende en e-post til teknisk@efferus.no. Tilbakemeldingene dine er uvurderlige for å hjelpe oss med å forbedre nettstedet. Takk for din tålmodighet og forståelse.
Prikkperikum - Hypericum perforatum
Tegnforklaring til tabellen finner du ved å klikke på tegnet.
Klumpeformende staude som blir ca 90 cm høy og 60 cm vid. Kjent medisinplante mot depresjoner. Blomstertoppene høstes på sommeren. Prikkperikum finnes viltvoksende i Norge opptil Nordland, vanligst på østlandet. Kan ganske lett skilles fra den langt vanligere forekommende firkantperikum (Hypericum maculatum).
Urtekildens Planteleksikon om Prikkperikum
Konservering av prikkperikum
Hirkum pirkumFormering av prikkperikum
: Lett: Noe vanskelig
: Svært vanskelig
Frø: Spirer normalt etter 1-3 måneder ved 10°c.
Deling: Tuedeles på våren eller høsten. Større deler kan plantes direkte på permanent voksested.
Stiklinger: Mykvedstiklinger og semimodne stiklinger fra slutten av våren til tidlig på høsten. I begge tilfeller bør stiklingen være ca 5 cm lang med 1-2 bladpar. Danner normalt røtter etter 3-6 uker. Velg skudd som ikke blomstrer. Vær ekstra forsiktig så du ikke skader stilken når du fjerner de nederste bladene på mykvedstiklinger.
Skadeinsekter og sykdommer på prikkperikum
Perikumrust - Melampsora hypericorum: Gule eller rustrøde pletter på bladene av prikkperikum er et sikkert tegn på angrep av perikumrust. Avhengig av klima ses første symptomer i løpet av sommeren. Ved kraftige angrep får man tidlig bladavfall. Normalt skader det ikke planten. Perikumrust har ikke behov for en annen vertplante for å kunne overleve vinteren. Soppen overvintrer som sporer i forbindelse med bladene eller som mycelium i knoppskjellet.Fjerning av angrepne blader på plante og på bakken før snøfall vil kunne forebygge videre angrep.