Syrisk hagtorn - Crataegus tanacetifolia

Navn Syrisk hagtorn
Latinsk navn Crataegus tanacetifolia
Familie Rosefamilien, kjernefruktfamilien
Herdighetssone
Frøbehandling KS13
Spiselig
Medisinsk
Kjente farer Ingen kjente
Bladfellende/Eviggrønn Bladfellende tre
Ytelsesevne 3
Jorddekkende egenskap -
Jordsmonn
Skygge/sol preferanse
Skygge/ Sol toleranse
Fruktbarhet SF
'Syrisk hagtorn'
Leveres april 2017
Antall
Utsolgt

Tegnforklaring til tabellen finner du ved å klikke på tegnet.

Tre som blir opptil 10 meter høyt og 8 meter vidt. Blomstene pollineres av insekter, særlig bier. Bærer søte frukter med en epleaktig smak på 2.5 cm tidlig på høsten. Bærer flere og større frukter på solrike plasser. Fruktene på denne hagtornen kan ikke sammenliknes i smak og størrelse med den vanlige hagtornen som bærer langt mindre bær med en flauere smak. Den vanlige hagtornen som er viltvoksende i Norge er godt utgangspunkt for å pode andre hagtorn typer på, siden den trives på mange steder. Fruktene kan tørkes for senere bruk.

Konservering av syrisk hagtorn

Hagtorn ketchup

Formering av syrisk hagtorn

          : Lett
     : Noe vanskelig
  : Svært vanskelig

Frø: 10-15°c er god spiretemperatur. Spirer sakte og ujevnt. Behold frøene over vinteren hvis de ikke spirer første år. De aller fleste spirer år 2. Scarifisering før stratifisering kan redusere spiretiden.

Poding: Flis spiring rett over bakkenivå på 2-3 år gammel grunnstamme av valig viltvoksende hagtorn eller parkhagtorn.

Beskjæring av syrisk hagtorn

Syrisk hagtorn beskjæres mellom høst og tidlig vår. Trenes best som en standard sentral leder, men kan også fint utvikles mer naturlig med en flerstammet form på egen hånd. Kan benyttes som hekk. Hvis den skal trenes som en standard sentral leder så bør den gjødsles med nitrogenrik gjødsel de 3 første årene. Dette for å stimulere til kraftig vertikal vekst som er lettere å trimme. Sidegreiner må ikke fjernes før treet er beplantet på permanent voksested. Først da kan den nedre delen av stammen beskjæres gradvis til den er greinfri de nederste 1,5-2 meterene. Voksne trær trenger lite beskjæring. Tett vekst i kronen er vanlig, men fjern kun greiner som gjør skade ved å gnisse mot andre. For mye tynning kan gjøre at vinden får for mye tak og brekker greiner. Ellers tåler den beskjæring bra.