Flere bilder av Parkhagtorn
Parkhagtorn

Parkhagtorn - Crataegus oxyacantha

Navn Parkhagtorn
Latinsk navn Crataegus oxyacantha
Familie Rosefamilien, kjernefruktfamilien
Herdighetssone
Frøbehandling VS13 + KS20
Spiselig
Medisinsk
Kjente farer Ingen kjente
Bladfellende/Eviggrønn Bladfellende tre
Ytelsesevne 4
Jorddekkende egenskap -
Jordsmonn
Skygge/sol preferanse
Skygge/ Sol toleranse
Fruktbarhet SF

Tegnforklaring til tabellen finner du ved å klikke på tegnet.

Tre fra som finnes forvillet enkelte plasser i Norge og som blir opptil 6 meter høyt og 6 meter vidt. Blomstene pollineres av insekter, særlig bier. Bærer spiselige frukter tidlig på høsten. Bærer flere og større frukter på solrike plasser. Bærer flere og større frukter på solrike plasser. Fruktene på denne hagtornen kan ikke sammenliknes i smak og størrelse med den vanlige hagtornen som bærer langt mindre bær med en flauere smak. Den vanlige hagtornen som er viltvoksende i Norge er godt utgangspunkt for å pode andre hagtorn typer på, siden den trives på mange steder. Fruktene kan tørkes for senere bruk.

Urtekildens Planteleksikon om Parkhagtorn

Konservering av parkhagtorn

Hagtorn ketchup

Formering av parkhagtorn

          : Lett
     : Noe vanskelig
  : Svært vanskelig

Frø: 10-15°c er god spiretemperatur. Spirer sakte og ujevnt. Behold frøene over vinteren hvis de ikke spirer første år. De aller fleste spirer år 2. Scarifisering før stratifisering kan redusere spiretiden.

Poding: Flis spiring. God som grunnstamme for andre typer hagtorn.

Beskjæring av parkhagtorn

Parkhagtorn beskjæres mellom høst og tidlig vår. Trenes best som en standard sentral leder, men kan også fint utvikles mer naturlig med en flerstammet form på egen hånd. Kan benyttes som hekk. Hvis den skal trenes som en standard sentral leder så bør den gjødsles med nitrogenrik gjødsel de 3 første årene. Dette for å stimulere til kraftig vertikal vekst som er lettere å trimme. Sidegreiner må ikke fjernes før treet er beplantet på permanent voksested. Først da kan den nedre delen av stammen beskjæres gradvis til den er greinfri de nederste 1,5-2 meterene. Voksne trær trenger lite beskjæring. Tett vekst i kronen er vanlig, men fjern kun greiner som gjør skade ved å gnisse mot andre. For mye tynning kan gjøre at vinden får for mye tak og brekker greiner. Ellers tåler den beskjæring bra.