Papirbjørk - Betula papyrifera

Navn Papirbjørk
Latinsk navn Betula papyrifera
Familie Bjørkefamilien
Herdighetssone
Frøbehandling KS4
Spiselig
Medisinsk
Kjente farer Ingen kjente
Bladfellende/Eviggrønn Bladfellende tre
Ytelsesevne 3
Jorddekkende egenskap -
Jordsmonn
Skygge/sol preferanse
Skygge/ Sol toleranse
Fruktbarhet SF

Tegnforklaring til tabellen finner du ved å klikke på tegnet.

Bladfellende tre som blir cal 20 meter høyt og 5 meter vidt. Bark fra "Kanobjørk" ble av mange nordamerikanske indianere benyttet til kanoer, kurver etc. på grunn av sine vanntette egenskaper. Spiselige blader, skudd og innerbark. Innerbarken kan males og brukes som jevner i supper og tilsettes i mel for brødbaking. Sevjen er spiselig og kan lages sirup av (fremgangsmåte for tapping av bjørkesevje finner du her), samt vin og eddik. Vokser 6 meter på 10 år.

Formering av papirbjørk

          : Lett
     : Noe vanskelig
  : Svært vanskelig

Frø: 10-15°c er god spiretemperatur Ca. 30% av frøene spirer. Spirer det dårligere kan det hjelpe å heve temperaturen noe. Frøene kan lagres i mange år i kjøleskap.

Stiklinger: Mykvedstiklinger fra midt på våren til tidlig sommer. Gjødsle godt etter rotdannelse slik at de får tilstrekkelig vekst før vinteren.

Poding: Pisk eller sidesammenføyning. De fleste typer bjørk kan podes på grunnstamme av hengebjørk, men noen typer er inkompatible.

Beskjæring av papirbjørk

Bjørketrær må kun beskjæres når de ligger i full dvale, ellers blør de mye sevje. De er sårbare ovenfor rotråte forårsaket av rotkjuke og andre soppsykdommer hvis de beskjæres for hardt. Papirbjørk trenes som et fjærformet tre eller en standard sentral leder med en klar stamme på 2 meter. Når treet har etablert seg trenger det stort sett ikke beskjæring. Store greiner som ødelegger barken kan fjernes.