![]() |
Berberis - Berberis vulgaris
Tegnforklaring til tabellen finner du ved å klikke på tegnet.
Busk som blir opptil 3 meter høy og 2 meter vid som produserer store klynger av røde eggformede bær (Syrlige eller sitronaktige). Veldig god som hekk. Den er tett, tornete og nærmest ugjennomtrengelig både for mennesker og dyr. Bærene kan spises rå og kokt. Litt syrlig smak som egner seg best til litt småspising innimellom. Kan brukes som lokkemat til fugler bort fra andre bærbusker og trær som verdsettes høyere - fugler elsker berberis. Berberis er upopulær i korndyrkningsdistriktene fordi den er en nødvendig mellomvært for svartrusten.
Urtekildens Planteleksikon om berberis
Formering av berberis






Frø:
Optimal spiretemperatur er en natttemperatur på 16°c og en dagtemperatur på 20°c. Bruker 1-3 måneder på å spire.
Frøplanter er utsatt for soppangrep, slik at god ventilasjon er viktig. Frøene kan lagres i mange år i kjøleskap.
Deling:
Deling av rotskudd hele året. Vår og høst gir best resultater.
Stiklinger: Semimodne stiklinger danner raskest røtter. Fra og med st.hans. Rockwool velegnet som rotmedium.
Hardvedstiklinger fra seint på høsten til midtvinters. I veksthus eller annet beskyttet miljø.
Berberis sorter
Buccaneer (Berberis x carminea): Svært stor avling. God, men ganske syrlig smak. Gjør seg bra i frokostblandinger. H3 planteMystery Fire (Berberis x lologensis): Svært stor avling. God, men ganske syrlig smak. H3 plante
Rubin (Berberis koreana): God smak med svært høyt vitamininnhold (USSR). H6 plante.