Flere bilder av Gråor
Gråor

Gråor - Alnus incana

Navn Gråor
Samisk navn Leaibi
Latinsk navn Alnus incana
Familie Bjørkefamilien, oreslekten
Herdighetssone
Frøbehandling KS8
Spiselig  
Medisinsk  
Kjente farer Ingen kjente
Bladfellende/Eviggrønn Bladfellende tre
Ytelsesevne 4
Jorddekkende egenskap -
Jordsmonn
Skygge/sol preferanse
Skygge/ Sol toleranse
Fruktbarhet SF

Tegnforklaring til tabellen finner du ved å klikke på tegnet.

Bladfellende tre fra som blir ca 18 meter høyt og 5 meter vidt på kort tid. Vokser 6 meter på 10 år. Veldig fin Nitrogenfikserer, som tåler maritimt miljø og barskt klima. Liker fuktig jord i sol eller delvis skygge. Klarer seg godt i forurenset jord og er derfor et godt pinoertre. Dør ut der det blir for skyggefullt.

Urtekildens Planteleksikon om Gråor

Formering av gråor

          : Lett
     : Noe vanskelig
  : Svært vanskelig

Frø: Frøene må ikke dekkes av jord. Kan ikke ligge vindutsatt siden de er svært lette. God spiretemperatur er 10-15°C. Kan plantes ut første år. Frøene kan lagres i inntil 18 mnd i kjøleskap.

Stiklinger: Hardvedstiklinger på høsten rett etter at bladene har falt av. Settes i sandholdig jord utendørs.

Poding: Svartor fungerer som en god grunnstamme for podekvister med gråor. Pisk og tunge eller sidebeleggsammenføyning. Hvis grunnstammen er større enn podekvisten kan toppkile poding fungere.

Beskjæring av gråtor

Oretrær har typisk en pyramidisk form, med rett stamme og god plass mellom greinene, men gråor er typisk flerstammet. Gråor beskjæres fra etter bladene har fallt av på høsten til midt på vinteren. Mindre beskjæringer kan også foretas på sommeren. Hvis den skal trenes som en standard sentral leder, så velg ut hovedstamme som skal være ledende toppskudd så tidlig som mulig. Kan også fint utvikles med flerstammet form ved beskjæring ned til basen hvis den ikke utvikler en flerstammet form på egen hånd. Etablerte trær trenger ingen beskjæring, men kan beskjæres ved behov.