Flere bilder av Svartor
Svartor

Svartor - Alnus glutinosa

Navn Svartor
Latinsk navn Alnus glutinosa
Familie Bjørkefamilien, oreslekten
Herdighetssone
Frøbehandling KS8
Spiselig
Medisinsk
Kjente farer Ingen kjente
Bladfellende/Eviggrønn Bladfellende tre
Ytelsesevne 4
Jorddekkende egenskap -
Jordsmonn
Skygge/sol preferanse
Skygge/ Sol toleranse
Fruktbarhet SF

Tegnforklaring til tabellen finner du ved å klikke på tegnet.

Raskt voksende tre som blir opptil 25 meter høyt og 10 meter vidt. En av de beste nitrogenfikserende artene en kan benytte i våte eller fuktige områder med gode lysforhold. Svartor tåler høyt grunnvann og kan plantes på våt mark eller langs bekker der andre trær kan få problemer. Veldig god som vindbryter med en vekst på 1 meter i året, de 10 første årene. God kilde til pollen for honningbier tildlig på våren. Kronen på svartor kan heves ved å kutte av lavere greiner, mens noen utstikkere kan bevares hvis en ønsker å samplante klatrere opp treet. Veldig viktig matkilde for mange typer sommerfugllarver.

Urtekildens Planteleksikon om Svartor

Formering av svartor

          : Lett
     : Noe vanskelig
  : Svært vanskelig

Frø: Frøene må ikke dekkes av jord. Kan ikke ligge vindutsatt siden de er svært lette. God spiretemperatur er 10-15°C. Kan plantes ut første år. Lufttørkede frø er holdbare i over 2 år.

Stiklinger: Mykvedstiklinger eller Hardvedstiklinger på høsten rett etter at bladene har falt av. Settes i sandholdig jord utendørs.

Poding: Svartor fungerer som en god grunnstamme for podekvister med gråor. Pisk og tunge eller sidebeleggsammenføyning. Hvis grunnstammen er større enn podekvisten kan toppkile poding fungere.

Beskjæring av svartor

Oretrær har typisk en pyramidisk form, med rett stamme og god plass mellom greinene, men svartor er ofte flerstammet. Svartor beskjæres fra etter bladene har fallt av på høsten til midt på vinteren. Mindre beskjæringer kan også foretas på sommeren. Hvis den skal trenes som en standard sentral leder, så velg ut hovedstamme som skal være ledende toppskudd så tidlig som mulig. Kan også fint utvikles med flerstammet form ved beskjæring ned til basen hvis den ikke utvikler en flerstammet form på egen hånd. Etablerte trær trenger ingen beskjæring, men kan beskjæres ved behov.