Flere bilder av Gressløk
Gressløk

Gressløk - Allium schoenoprasum

Navn Gressløk
Samisk navn Njuovvelávki, Rásselávki
Latinsk navn Allium schoenoprasum
Familie Løkfamilien
Herdighetssone
Frøbehandling ID
Spiselig
Medisinsk
Kjente farer Enkelte tilfeller av forgiftning har forekommet hos pattedyr (Særlig hunder), ved store inntak av enkelte medlemmer av denne arten
Bladfellende/Eviggrønn Bladfellende staude
Ytelsesevne 3
Jorddekkende egenskap x
Jordsmonn
Skygge/sol preferanse
Skygge/ Sol toleranse
Fruktbarhet SF

Tegnforklaring til tabellen finner du ved å klikke på tegnet.

Staude fra Europa som blir 60 cm høy når den blomstrer. Spiselige blader, som er fine rå i salater eller kokt. Blomstene er også spiselige og er godt likt av bier. Gressløk blir sjelden eller aldri angrepet av sykdom eller insekter. Den har en god effekt under epletrær der den via røttene forhindrer og heler epleskurv. Gressløk har ved samplanting med gulrot en svært god effekt på veksten på gulrot, samt at den bidrar til å holde gulrotflua unna. Gressløk holder også bladlus på avstand. Kan kuttes ned til 5 cm flere ganger i løpet av vekstsesongen, som stimulerer til vekst av nye blader. Kan fungere som eviggrønn i de mildeste vintrene lengst sør i landet. Bør deles hvert tredje eller fjerde år for å opprettholde kraftig vekst.

Urtekildens Planteleksikon om gressløk

Formering av gressløk

          : Lett
     : Noe vanskelig
  : Svært vanskelig

Frø: Såes på våren. Så ca 3-4 frø pr cm. Bunnvarme på 18°C og lufttemperatur på 21°C er ideelt. Dekkes med ca 1 cm jord. Spirer etter ca 14 dager. Kan krysspollineres av insekter med forskjellige variasjoner av gressløk, men ikke med noe annet i løkfamilien.

Deling: Deles hvert tredje eller fjerde år. De klumpformede pærene deles på våren eller høsten og plantes med 15 cm avstand.

Gressløk sorter

Black Isle Blush: Lys lilla blomster med rosa i sentrum.
Dwarf: Veldig kompakt vekst
Extra Fine Leaved: Tynne blader
Forsake:
Grolau: Tykk og mørk bladvekst
Purly: Tykke blader
Staro: Store og tykke blader. Egnet for tørking og frysing.